Aangepaste openingstijden in nieuwe handreiking buurt- en dorpshuizen

Per 13 november 18.00 uur gelden nieuwe maatregelen in de strijd tegen corona. Inmiddels is duidelijk wat dit betekent voor buurt- en dorpshuizen. LSA heeft in samenwerking met Sociaal Werk Nederland en het Ministerie VWS een update gemaakt van de handreiking voor buurt- en dorpshuizen. Deze is gecheckt en goedgekeurd door de juristen van VWS.

De grootste verandering zit in de openingstijden. Voor reguliere ontmoetingsactiviteiten in het buurt- en dorpshuis gelden géén verplichte sluitingstijden. Beheerders en besturen kunnen er wel voor kiezen een buurthuis eerder dan normaal te sluiten (bijvoorbeeld in overleg met de gemeente). De horeca binnen een buurthuis dient in ieder geval om 20.00 uur te sluiten. Evenementen (waaronder zaalverhuur) sluiten om 18.00 uur. Deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen. Wel sluit in alle gevallen de horecafunctie om 20.00 uur.

De toepasbaarheid van het Coronatoegangsbewijs (CTB) verandert niet. Wel geldt nu de regel dat indien er geen CTB wordt gebruikt om toegang te verlenen, anderhalve meter afstand en het gebruik van een mondkapje verplicht worden.

Download de handreiking

De handreiking is per 15 november geüpdatet en hier te downloaden: Handreiking dorps- en buurthuizen (versie 6) (15-11-2021). Deze geautoriseerde handreiking wordt ook via www.rijksoverheid.nl en de VNG onder de aandacht gebracht bij gemeenten en veiligheidsregio’s.

Gepubliceerd op 22 november 2021