Innovatieve koelkast in Drentse dorpshuizen

Dorpshuis de Schalle in Nijeveen en dorpshuis de Tiphof in Geesbrug (provincie Drenthe) hebben afgelopen zomer een innovatieve koelkast van de provincie Drenthe ontvangen. De ‘Coolkast’ heeft slechts een paar uur stroom per dag nodig. De koelkasten zijn een primeur voor Nederland. Tot nu toe leverde het bedrijf Coolfinity alleen koelkasten in Nigeria. “Ze hebben daar ongeveer vijf uur stroom per dag. Daar kan je eigenlijk net zo goed een kartonnen doos neerzetten als koelkast, want koeling is er eigenlijk niet”, zegt directeur Maarten ten Houten van Coolfinity uit Amstelveen.

Het bedrijf wilde ook graag in Nederland haar koelkast aan de man brengen. De eerste twee staan nu in Drenthe. In Nijeveen denken ze aardig wat geld op de energienota te kunnen besparen. Jan van Gijssel (voorzitter van dorpshuis de Schalle): “Omdat de koelkast maar een paar uur per dag hoeft aan te staan, denk ik ongeveer zo’n 120 euro.”

De koelkast werkt met dezelfde koelelementen als die worden gebruikt in een koelbox, alleen dan groter. “Dus als er zonnestroom is bouwt de koelkast de kou op en als er geen stroom is geeft hij heel langzaam af. Wij kunnen tot 48 uur zonder stroom”, zegt Van Houten. Het project met de innovatieve koelkasten valt onder het project Energieke dorpshuizen en is een samenwerkingsverband van de provincie Drenthe en de BOKD en zal eind dit jaar door worden geëvalueerd. Mogelijk dat daarna ook andere dorpshuizen zullen volgen.

Kijk ook naar het item in Drenthe NU van 30 juni jl. (vanaf minuut 4.05)