AnderHalfweg uit Voor-Beltrum beste buurtinitiatief van Nederland 2023/24

Bouwcommissie AnderHalfweg van het oude dorpscafé Halfweg uit het Gelderse Voor-Beltrum wint de Gouden Pit, de hoofdprijs van het Katalys-programma Kern met Pit. Ze mogen zich een jaar lang het ‘Beste Buurtinitiatief van Nederland’ noemen. AnderHalfweg is op het uitverkochte We Doen Het Samen-festival gekozen tot beste uit de rij van 12 winnaars van de provinciale Kern met Pit-trofees. Allemaal initiatieven van bewoners die in één jaar tijd hun droom voor eigen buurt of dorp tot stand wisten te brengen.

De initiatiefnemers in Voor-Beltrum wisten met het hele dorp het verouderde café Halfweg aan te kopen. In een jaar tijd vertimmerde de bouwcommissie ‘AnderHalfweg’ de plek tot een modern buurthuis. Juryvoorzitter Jitske Tiemersma: “Een indrukwekkend project; daar word je stil van. Jong en oud betrokken bij een plek die zoveel bedding biedt. Een enorme prestatie. Dit bewijst maar weer eens hoeveel we in korte tijd voor elkaar krijgen, als we in onze dorpen en buurten naar elkaar omzien en elkaar steunen en uitdagen. Dat hebben we als samenleving in deze tijd heel hard nodig.”

Theo Klein Gunnewiek is dolblij met de Gouden Pit: “Zo’n mooie bevestiging dat je met een kleine groep mensen zo veel kunt bereiken. Echt het hele dorp heeft meegeholpen, om met zijn allen het pand te kopen en om eigenhandig te verbouwen. Er zit minstens 3 ton aan waarde van vrijwilligersuren in. Toch zijn het uiteindelijk niet de centen die tellen, maar het enthousiasme en de aanmoediging, van onze Katalys-adviseur en van Kern met Pit. Dat is het echte goud!”

Lees verder op de website van Katalys. Foto John Voermans.