De WOZ-beschikking en bezwaar maken

De envelop met de WOZ-beschikking van uw pand valt in februari of maart op de mat. U moet Onroerende Zaak Belasting (OZB) betalen. Voordat u betaalt: met het controleren van de WOZ-beschikking, en vooral de taxatiewaarde waarmee de gemeente rekent, kan uw dorpshuis een aanzienlijk bedrag besparen. U kunt die waarde, na het opvragen van de gegevens, zelf controleren.

Direct naar de Vraagbaak, lees het artikel OZ-belasting

Lage tarief  

Als eerste stap kunt u controleren onder welk tarief uw gemeente de OZB berekend heeft: voor woningen of niet-woningen. Sinds 1-1-2019 staat het gemeenten vrij om de WOZ-beschikking voor dorps- en buurthuizen, voor sportaccommodaties en andere instellingen van sociaal belang onder het lagere tarief van woningen te laten vallen. Daarmee komt de belasting lager uit.

Heeft uw gemeente nog geen gunstig tarief voor instellingen van sociaal belang? Via deze  conceptbrief kunnen dorps- en buurthuizen hun verzoek doen aan de leden van de gemeenteraad en aan het college van b & w.

Taxatieverslag opvragen

Als tweede stap kunt u de WOZ-beschikking controleren. Specifieker: u gaat de taxatiewaarde waarmee de gemeente haar berekening maakt, controleren. Begin dus met het verzoek aan de gemeente om een taxatieverslag van uw pand te sturen.

Handreiking

Via deze handreiking en de bijlagen 1 tot en met 4 kunt u stap voor stap het taxatieverslag ‘lezen’ en controleren.  Uw bezwaarschrift indienen, gebruik hiervoor bijlage 5. Een voorbeeld van het antwoord van een gemeente staat in bijlage 6.