Dorpshuizen.nl ziet veel kansen tot regeldrukvermindering voor vrijwilligers

Op 7 december was de Dag van de Vrijwilliger, een feest omdat 7,5 miljoen vrijwilligers het verschil maken op tal van onderwerpen. Een dag later zijn 150 Kamerleden geïnstalleerd. Deze Kamerleden, Rijksoverheid en gemeenten hebben de kans vrijwilligers een écht compliment te geven. Eentje dat nodig is.

Na jaren van toenemende regeldruk, waardoor veel besturen en organisaties in de problemen komen, is het van het hoogste belang om hier concreet iets aan te doen. Dit is essentieel, want tachtig procent van de verenigingen heeft moeite met het vinden van bestuursleden. Mensen die iets willen organiseren twijfelen aan de noodzaak van talloze wetten en regels, maar ervaren tegelijkertijd angst om fouten te maken. Ze vinden veel regelgeving onbegrijpelijk, ergeren zich aan complexe systemen, moeten om hulp vragen en maken extra kosten. De overvloed aan regels vergt veel tijd en veel instanties zijn moeilijk bereikbaar.

Concrete acties voor overheden

Op www.stopregeldruk.nl vinden ministers, wethouders, beleidsadviseurs en beleidsmedewerkers:   

  • Informatie over wat goede doelen, bewonersinitiatieven, verenigingen, burgercollectieven, fondsen, buurt- en dorpshuizen doen en betekenen.
  • Onderzoek over regeldruk en een overzicht met wetten en regels van SIRA Consulting.
  • Concrete acties en adviezen om aan te werken.

Korte film geeft snelle indruk

Een goede eerste indruk kunnen zij ook op doen door te kijken naar deze korte film over regeldruk met daar in vier bestuurders, Peter Bex, onderzoeker bij SIRA Consulting, en Joost van Alkemade, directeur van Vereniging NOV. De film gaat in op vier voorbeelden: het UBO-register, de AVG (privacywetgeving), verantwoording van subsidies en aanbesteden. Daphne (Humanitas), Jaap (Atletiekvereniging U-Track), Lionel (Stichting OCAN) en Tineke (KNV EHBO) laten zien wat dit met hen en anderen doet.

Ministeries werken aan programma maar actie blijft nodig

De ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en sport en van Justitie en Veiligheid werken aan een programma om regeldruk te verminderen. Dit kan echter alleen slagen als alle betrokken bewindslieden en medewerkers van praktisch alle ministeries inzien dat actie nodig is. In plaats van te zwijgen als de regeldruk te veel is, is het juist nodig om van je te laten horen. Tegelijkertijd is het goed om goede voorbeelden van hoe het ook kan te laten zien.

Regeldruk speelt al vele jaren en er zijn veel rapporten over geschreven. Nu is het hoog tijd om er ook iets aan te doen. Kijk voor meer informatie op www.stopregeldruk.nl.

Bron: Vereniging NOV.