Drents Dorpshuis van het jaar 2023

In Drenthe vindt momenteel de verkiezing dorpshuis van het jaar plaats. De verkiezing beoogt om de mooie dingen die in dorps- en buurthuizen gebeuren onder de aandacht te brengen bij een groter publiek. Dorps- en buurthuizen konden zich aanmelden door een aanmeldingsformulier in te vullen. Een onafhankelijke vakjury heeft uit 20 aanmeldingen 6 dorps- en buurthuizen geselecteerd die met elkaar strijden om de titel Drents dorpshuis van het jaar 2023.

Een essentieel onderdeel van de verkiezing is de samenwerking met rtv drenthe. rtv drenthe brengt een bezoek aan de genomineerde dorps- en buurthuizen en maakt daarvan een 11 minuten durende aflevering. Daarin komen bestuursleden, beheerders, vrijwilligers en bezoekers aan het woord om te vertellen over hoe belangrijk het ontmoetingscentrum voor hen is en met welke mooie dingen zij bezig zijn. Welke bestaande functies hebben zij versterkt of welke nieuwe functies hebben zij aan hun dorpshuis toegevoegd? En wat doen zij om kwetsbare doelgroepen te bereiken en te betrekken bij hun dorpshuis en de samenleving? Elke aflevering biedt wel iets waarvan de kijker zal denken: ‘Hé, dat zou bij ons ook leuk zijn.’

In de eerste aflevering die hieronder is te zien stelt presentator Marjolein Lauret de deelnemende dorps- en buurthuizen voor aan de kijker.

In de zes afleveringen die daarop volgen kunnen de kijkers thuis nader kennismaken met de andere deelnemers. Dat zijn achtereenvolgens: Ons Dörpshuus in Tweede Exloërmond, t Markehuus in Assen, Dorpscentrum Eexterveen, De Weidehoek in Wijster, t Brinkenhoes in Emmen en Over Entinghe in Dwingeloo. Deze afleveringen zijn terug te kijken via www.drentsdorpshuisvanhetjaar.nl

En vanaf nu mag ook jij meestemmen op jouw favoriete dorps- of buurthuis.

De verkiezing dorpshuis van het jaar is een initiatief van de BOKD en is een coproductie met rtv drenthe. De verkiezing is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Drenthe en een aantal Drentse gemeenten. De dorpshuizen die door de vakjury worden geselecteerd voor deelname ontvangen €2.500 en de winnaar ontvangt daarbovenop nog eens een bonus van €1500. De afvallers van de verkiezing ontvangen een stimuleringsbijdrage van €1000 voor het initiatief waar zij mee bezig zijn.