Bij meer dan driekwart van de vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen wordt af en toe eten en drinken bereid, uitgedeeld en/of verkocht. Dat moet veilig gebeuren. De organisatie of club is daar zelf verantwoordelijk voor. De Checklist Voedselveiligheid helpt daarbij.
Om de veiligheid te kunnen garanderen heeft de Europese Unie een hygiëneverordening opgesteld. Organisaties die structureel eten en drinken bereiden, uitdelen en/of verkopen moeten zich houden aan de hygiëneverordening. Toezichthouder is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Inspecteurs komen onaangekondigd langs en voeren een beoordeling uit op de naleving.
Doelgroep
De checklist is bedoeld voor vrijwilligersorganisaties en sportkantines waar met enige regelmaat etenswaren worden bereid en gegeten. Denk aan het uitdelen van eten tijdens kamp of sportdag, het verkopen of uitdelen van eten op jaarmarkten, bij de jaarafsluiting, de jaarlijkse barbecue e.d.
De checklist is niet bedoeld om de voedselveiligheid te checken tijdens evenementen. Gebruik bij catering een hygiënecode of huur een professionele cateraar in. Kantines van bijvoorbeeld sportverenigingen waar voedsel verstrekt wordt kunnen gebruik maken van de hygiënecode voor de horeca. Die hygiënecode kan niet vervangen worden door de Checklist Voedselveiligheid.
De Checklist Voedselveiligheid is met zorg samengesteld door vereniging NOV in samenwerking met NOC*NSF en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).
Voor vragen of meer informatie kunt u terecht op: www.vrijwilligerswerk.nl. (Bron: NOV)