Over Entinghe Dwingeloo winnaar verkiezing dorpshuis van het jaar

Dorpshuis Over Entinghe in Dwingeloo is vanmiddag verkozen tot Drents ‘dorpshuis van het jaar’ 2023. Dat werd bekend gemaakt in Yders Hoes tijdens de Drentse Dorpendag. Er waren zes finalisten van wat begon met 20 aanmeldingen. Dat waren naast Over Entinghe, t Markehuus in Assen, Dorpscentrum Eexterveen, Ons Dörpshuus in Tweede Exloërmond, ’t Brinkenhoes in Emmen en De Weidehoek in Wijster. Dorpshuis Over Entinghe ontvangt €4.000 en de overige finalisten ontvangen €2.500.

De afgelopen weken zijn de finalisten wekelijks te zien geweest in het programma Drents dorpshuis van het jaar op rtv drenthe. Daarin lieten ze zien welke prachtige dingen in de dorps- en buurthuizen gebeuren en waarom ze zo belangrijk zijn voor dorp en wijk. Daarnaast lieten ze zien met welke plannen ze bezig zijn om hun dorps- of buurthuis klaar te maken voor de toekomst.

Volgens juryvoorzitter Ramon van der Sleen is Over Entinghe een voorbeeld van hoe een uitzichtloze situatie binnen mum van tijd is veranderd in een succesverhaal. Over Entinghe, gevestigd in een markant schoolgebouw, was nagenoeg bankroet en dreigde zijn deuren te moeten sluiten. Het bestuur zag zich genoodzaakt hard aan de scheepsbel te trekken, en hoe! De inwoners realiseerden zich dat Dwingeloo zonder een dorpshuis zijn spil in de samenleving zou verliezen en zette alles op alles om dit te behouden. Het resultaat? Een dorpshuis dat bruist, veel bezoekers trekt, financieel gezond is en midden in de samenleving staat.

Op de vraag wat het dorpshuis met de prijs gaat doen antwoordde voorzitter Leo Kochen: ‘We gaan investeren in het verduurzamen van onze accommodatie en onze beheerder Jannie wil heel graag een nieuwe keuken. Die is ook wel aan vervanging toe.’

De verkiezing is een coproductie van de BOKD en rtv drenthe en wordt mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van de provincie Drenthe en Drentse gemeenten. Doel is om de dorps- en buurthuizen in de schijnwerpers te zetten en te inspireren. De uitzendingen zijn terug te zien op www.drentsdorpshuisvanhetjaar.nl