Sociale Hypotheek voor buurtcentrum Enschede

Maatschappelijk vastgoed financieren door middel van vrijwilligerswerk? De gemeente Enschede en de bewoners van de wijk Dolphia bewijzen dat het kan. De gemeente Enschede stelde meer dan 200.000 euro beschikbaar om het buurtcentrum te realiseren. De bewoners van Dolphia betalen de lening terug door maatschappelijk werk te doen, zoals huiswerkbegeleiding, bestrijding van werkloosheid en het schoon en veilig houden van de wijk.

Creatieve oplossing

De situatie in Enschede is uniek: nog nooit verstrekte een gemeente een lening die wordt afbetaald door middel van vrijwilligerswerk. Zelf hadden de bewoners van Dolphia niet genoeg geld voor het buurtcentrum. De banken wilden niet helpen om de droom van de wijkbewoners te realiseren. Het was toenmalig wethouder Jeroen Hatenboer die met de buurtbewoners tot deze creatieve oplossing kwam.

Beloning door maatschappelijk werk

De bewoners van Dolphia worden beloond op basis van de besparingen die zij door hun werk realiseren, bijvoorbeeld het terugdringen van schooluitval. Dit moet uiteindelijk leiden tot een betere sociaal-maatschappelijke situatie in de wijk met bewoners die actief zijn in en voor de wijk, een beter toekomstperspectief voor jongeren, een hogere veiligheid en meer werkgelegenheid.

In Dolphia werd op 22 september 2018 (Burendag) een nieuw buurtcentrum geopend.