‘t Dorpshuus in IJzerlo wint de titel Dorpshuis van het Jaar 2019 in Gelderland !

‘t Dorpshuus in IJzerlo is verkozen tot Dorpshuis van het Jaar 2019! Dit werd vandaag tijdens de finale in het Provinciehuis in Arnhem (Gelderland) bekend gemaakt. Het was een spannende strijd tussen de zes finalisten in de afgelopen maanden. Gedeputeerde Peter van ‘t Hoog overhandigde het winnende dorpshuis de cheque ter waarde van 2.500 euro.

Een voorbeeld

’t Dorpshuus in IJzerlo is een echt dorpshuis voor en door het dorp. De gezellige huiskamer nodigt uit om te zitten en te ontmoeten. Verder worden brede doelgroepen, van jong tot oud, betrokken in het dorpshuis. Ook op het gebied van toegankelijkheid scoort het dorpshuis hoog. Al met al is ’t Dorpshuus echt de huiskamer van het dorp IJzerlo. Uit het juryrapport: “De jury was erg enthousiast over de dorpse sfeer en inrichting van ’t Dorpshuus in IJzerlo. In korte tijd hebben Anita en Peter een plek weten te creëren waar het hele buurtschap met plezier komt.” ’t Dorpshuus heeft nog geen plannen voor het geld, wel willen ze het voor het dorp gebruiken. “We gaan er iets leuks mee doen voor het dorpshuis.”, aldus de beheerders.

Nominaties

In april is de zoektocht naar Dorpshuis van het Jaar 2019 in Gelderland gestart: waar staat hét bruisende hart van het dorp of de wijk, waar voor iedereen wat te beleven is? Veel Gelderse buurthuizen zijn aangemeld. Daaruit zijn er zes genomineerd voor de finale: het Stadshuus in Lochem, MFC Doelum in Renkum, ’t Dorpshuus in IJzerlo, DAR in Rietmolen, Buurthuis ’t Huukske in Arnhem en MFC de Steen in Heerewaarden.

De winnaar

In de tv-serie reisde Angelique Krüger met de beheerders dwars door Gelderland langs de zes genomineerde dorpshuizen. Ze bezocht activiteiten en sprak met vrijwilligers en bewoners over hoe belangrijk het dorps- of buurthuis voor hen is. Ook bezocht Jan Troost de genomineerden. Hij lette specifiek op de toegankelijkheid van de dorps- en buurthuizen. Tot slot bezocht de vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, alle genomineerden.

Na het optellen van de stemmen van het publiek, de beheerders en de vakjury kwam ‘t Dorpshuus uit de bus als de winnaar. De beheerders spraken zich uit over de horeca, hygiëne en sfeer bij de andere genomineerden. De vakjury lette met name op de thema’s sport en bewegen, toegankelijkheid en uitstraling.

Gedeputeerde Peter van ‘t Hoog is enthousiast over de verkiezing Dorpshuis van het Jaar: ,,Ik wil de winnaar van harte feliciteren, knap gedaan! En ik bedank alle overige deelnemers. Door het meedoen hebben jullie laten zien ambitieus te zijn met jullie ontmoetingsplek. Jullie willen een dorpshuis zijn dat echt wat betekent. In een goed dorpshuis kun je nog beter verbinding zoeken met bewoners.”

De verkiezing Dorpshuis van het Jaar is een initiatief van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland in samenwerking met Omroep Gelderland.