Nederland gaat open, maar wel in stappen heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers dinsdag 15 februari bekend gemaakt. Hoewel er op dit moment meer mensen dan ooit besmet zijn met het virus, blijft de ziekenhuisbezetting nagenoeg stabiel. Alles gaat daarom weer open, niet in één keer maar in 3 stappen. Het zijn wel grote stappen en ze worden snel achter elkaar gezet. Wat deze 3 stappen betekenen voor dorps- en buurthuizen lees je in dit artikel.
Stap 1: per direct
Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wijzigt in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.
Met ingang van 18 februari 2022 komt de handreiking openstelling buurthuizen grotendeels te vervallen.
Stap 2: vanaf vrijdag 18 februari
Alle locaties in Nederland kunnen vanaf vrijdag 18 februari weer open tot 01:00 uur. Wel geldt tot 25 februari het coronatoegangsbewijs (CTB) op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Voor dorps- en buurthuizen betekent dat iedereen vanaf 13 en ouder een CTB moet tonen (en vanaf 14 jaar ook zijn of haar ID-bewijs):
Het coronatoegangsbewijs is verplicht
- In het horecagedeelte van het dorps- of buurthuis: binnen en buiten, behalve bij afhalen;
- Bij evenementen met een vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens;
- Bij zakelijke evenementen zoals beurzen en congressen;
- Als u publiek bent (vanaf 18 jaar bij amateurwedstrijden);
- Vanaf 18 jaar bij binnensporten, zoals in de sportschool en bij zwemmen;
- Vanaf 18 jaar in de sportkantines;
- Op culturele plekken zoals bioscoop, theater & concertzalen en ook bij musea;
- Vanaf 18 jaar bij kunst- en cultuurbeoefening, zoals muziekles, en schilderles. Of bijvoorbeeld bij repetities voor zang, dans en toneel.
Coronatoegangsbewijs niet verplicht
Er zijn uitzonderingen op het verplicht laten zien van het coronatoegangsbewijs.
- Als u afhaalt bij een eet- of drinkgelegenheid;
- Op zorglocaties, zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen;
- Bij dagbesteding voor kwetsbare groepen in dorps- en buurthuizen;
- Bij uitvaarten;
- Bij evenementen die normaal gesproken worden georganiseerd in bibliotheken en dorps- of buurthuizen. Zoals de wekelijkse bingo. Zolang de maaltijd maar niet centraal staat tijdens de activiteit (Wat precies onder ‘normaal gesproken’ wordt verstaan is nog niet helemaal duidelijk, maar denk daarbij aan reguliere activiteiten die wekelijks of maandelijks worden georganiseerd voor groepen);
- Als u aan het werk bent op een plek waar het coronatoegangsbewijs verplicht is voor bezoekers. Bijvoorbeeld als u vrijwilligerswerk doet op een sportlocatie of een bardienst draait in het dorps- of buurthuis;
- Voor kinderen tot en met 17 jaar tijdens een georganiseerde jeugdactiviteit;
- Voor kinderen tot en met 12 jaar.
Eenmaal binnen in het dorps- of buurthuis is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht.
Stap 3: vanaf vrijdag 25 februari
De laatste stap wordt gezet op vrijdag 25 februari. Dan gelden weer de normale openingstijden en wordt er afscheid genomen van:
- Het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn;
- De verplichte 1,5 meter afstand;
- Het dragen van een mondkapje bij verplaatsing;
- Een maximaal aantal bezoekers;
- En een vaste zitplaats.
Grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen kunnen weer onbeperkt opengaan. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen.
In het openbaar vervoer en op de luchthaven blijft het ook vanaf 25 februari nog verplicht om een mondkapje te dragen.
Het virus is er nog steeds. De regering blijft iedereen oproepen om je aan de adviezen te houden zoals handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, geen handen schudden, afstand houden of het dragen van een mondkapje op plekken waar het druk is, voldoende frisse lucht, regelmatig een zelftest doen, testen bij klachten en het halen van een vaccin of boosterprik.
We doen onze uiterste best om de maatregelen zo helder mogelijk te noteren. We gaan hiervoor met verschillende partijen in gesprek, toch blijven er in sommige gevallen verschillende interpretaties mogelijk. Hou daarom onze website in de gaten voor de meest actuele situatie. U kunt aan onze teksten geen rechten ontlenen.
Gepubliceerd 18 februari 2022