Repair Café

Samen repareren in plaats van weggooien; dat is het idee achter een Repair Café. Het zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten, waar dorpsbewoners en vrijwilligers samen met deskundigen sleutelen aan kapotte spullen. Het Repair Café is een uitstekend voorbeeld van een duurzaam burgerinitiatief.

Hoe werkt het?

Wat doe je met je kapotte spullen? Het antwoord van veel mensen zal zijn: weggooien. Producten naar een professionele reparateur brengen kost geld, ook al zou een simpele ingreep genoeg zijn om nieuwe leven te blazen in de fiets, platenspeler of fauteuil. Daarom bestaat het Repair Café: een duurzaam en sociaal initiatief om spullen samen een tweede leven te geven en de afvalberg te verkleinen.

Stel: als dorpshuis organiseer je een Repair Café. Dorpsbewoners nemen hun kapotte spullen van thuis mee en gaan vervolgens samen aan de slag met vrijwillige reparatiedeskundigen, zoals elektriciens, naaisters en fietsenmakers. Als ze willen, helpen bezoekers ook bij de reparatie van producten van andere bezoekers, of zorgen zij voor koffie en thee. Het dorpshuis of de deskundigen zorgen voor gereedschap, zodat iedereen ter plekke mee kan doen.

Waarom?

Repair Café is oorspronkelijk een initiatief uit 2007 van Martine Postma, die via Stichting Repair Café tegenwoordig ondersteuning biedt voor iedereen die zelf een Repair Café wil beginnen. Het idee is ontstaan uit de observatie dat Nederlanders ontzettend veel weggooien, terwijl repareren bij veel mensen niet meer in het systeem zit. Door samen aan de slag te gaan met vrij toegankelijke bijeenkomsten, wordt die praktische reparatiekennis toch doorgegeven en verdwijnen kapot gewaande spullen minder snel op de afvalberg.

Tegelijkertijd is het een manier om dorpsbewoners te verbinden. Door samen te werken aan het reparen van elkaars spullen, worden nieuwe verbindingen gelegd. Dorpsbewoners zonder technische kennis leren repareren, terwijl praktische kennis die anders misschien niet benut zou worden op deze manier een weg naar het dorp vindt. Door regelmatig een Repair Café te organiseren, weten op den duur steeds meer dorpsbewoners hun weg naar de bijeenkomst te vinden.

Een Repair Café-startpakket en het voeren van de naam Repair Café kost vijftig euro. Stichting Repair Café biedt daarnaast professionele ondersteuning voor iedereen die een eigen Repair Café wil beginnen. Lees meer op de officiële website van Stichting Repair Café.

Bron: Repair Café