UPDATE CORONAMAATREGELEN DORPS- EN BUURTHUIZEN PER 10 JULI

De regering kondigde op 26 juni versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Gezien het oplopende aantal besmettingen in Nederland zag het kabinet zich genoodzaakt een aantal versoepelingen in te trekken. Vanaf 10 juli gelden er voor de horeca en het nachtleven striktere maatregelen die inmiddels zijn verlengd tot en met 19 september. Hieronder leest u wat de maatregelen betekenen voor dorps- en buurthuizen.

Maatregelen per 10 juli 

Vanaf zaterdag 10 juli 2021, 06.00 uur, tot en met 19 september 2021 gelden de volgende maatregelen:

Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter

  • Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
  • De horecagelegenheid is verplicht om bezoekers te vragen zich te registreren en vooraf een gezondheidscheck te doen.
  • Horecagelegenheden hebben beperkte openingstijden. Zij mogen open van 06:00 tot 00:00 uur. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.
  • Discotheken en nachtclubs zijn gesloten.
  • Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, op pauze tot en met 19 september 2021.

Horecafunctie buurt- en dorpshuizen

Ook het horecagedeelte van buurt- en dorpshuizen mag geopend zijn mits van middernacht tot 6 uur ’s ochtends gesloten. In verband met de vaste zitplaats geldt dat mensen geplaceerd moeten worden met onderling anderhalve meter afstand. Dat betekent dat in een dorps- of buurthuis de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar moeten staan. Locaties met een vaste zitplek kunnen 100% van de anderhalvemetercapaciteit gebruiken. Hoeveel bezoekers ontvangen mogen worden hangt dus af van de grootte van het dorps- of buurthuis. Bezoekers vragen zich te laten registreren en een gezondheidscheck blijven verplicht.

Zitten bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport

  • Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten zijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
  • Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
  • Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur.
  • Evenementen duren maximaal 24 uur.

Voor de huidige regels betreffende evenementen zie hier.

De basisregels blijven nodig.
•     Was vaak uw handen.
•     Houd 1,5 meter afstand van anderen.
•     Blijf thuis bij klachten en laat u direct testen.

Mondkapjesplicht grotendeels vervallen
Mondkapjesplicht vervalt. Alleen waar de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden blijft de mondkapjesplicht zoals in het openbaar vervoer. In het dorps- of buurthuis hoeft geen mondkapje meer te worden gedragen.

Beperkingen thuisbezoek en groepsvorming vervallen
Er zijn geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen. De beperking voor groepsvorming vervalt eveneens. Je mag nu dus met meer dan 4 personen naar het dorps- of buurthuis komen. Wel blijft belangrijk dat de bezoekers anderhalve meter afstand blijven houden.

Sport

Iedereen mag binnen en buiten sporten in groepsverband. Er gelden wel voorwaarden voor sporten.

Bron: Rijksoverheid.nl

Gepubliceerd op 9 augustus 2021 Bijgewerkt op 25 augustus 2021