Allergenenwetgeving

Bijgewerkt op

Artikel geplaatst oktober 2014

Volgens de  nieuwe Europese Wet (verordening EG nr. 1169/2011) moeten alle bedrijven die eten of dranken aanbieden hun gasten/consumenten informatie kunnen verstrekken over de aanwezigheid van allergenen in de geleverde producten. Voor verpakte producten is het geven van de informatie op het etiket wettelijk verplicht. Informatie is ook wettelijk verplicht voor onverpakte producten.
Buurt- en dorpshuizen hebben ook met deze wetgeving te maken. Denk hierbij aan geleverde broodjes, bitterballen, brunches, taartpunten,  hapjes, koffietafels, etc.

Wie geeft de informatie?

Als de producten kant en klaar geleverd zijn is de leverancier verplicht de allergeneninformatie bij de producten te leveren. Gaat u zelf producten inkopen om hapjes of maaltijden te bereiden dan is het van belang de receptuur en de gebruikte ingrediënten met de eventueel aanwezige allergenen schriftelijk vast te leggen.

14 allergenen

De nieuwe wet is bedoeld om de voedselveiligheid voor mensen met een allergie te vergroten. Mensen met een allergie kunnen allergische reacties vertonen zoals o.a. jeuk, uitslag, braken, kortademigheid en in sommige extreme gevallen een anafylactische shock of overlijden. Door de Europese Unie zijn de 14 meest voorkomende allergenen die in voedsel kunnen voorkomen vastgesteld en in de wetgeving opgenomen, te weten:

  1. Glutenbevattende granen, namelijk tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut of de hybride soorten daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen;
  2. Schaal- en schelpdieren en producten op basis van schaaldieren;
  3. Ei en producten op basis van ei;
  4. Vis en producten op basis van vis;
  5. Pinda’s, aardnoten en producten op basis van aardnoten;
  6. Soja en producten op basis van soja;
  7. Melk en producten op basis van melk (inclusief lactose);
  8. Noten, namelijk: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten en producten op basis van noten;
  9. Selderij en producten op basis van selderij;
  10. Mosterd en producten op basis van mosterd;
  11. Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad;
  12. Zwaveldioxide en sulfieten;
  13. Lupine en producten op basis van lupine;
  14. Weekdieren en producten op basis van weekdieren.

Wat betekent de wet voor u

  • De gast/consument moet als hij dat vraagt de juiste informatie over allergenen kunnen krijgen;
  • Hoe de informatie wordt verstrekt ligt niet vast, het mag dus schriftelijk, mondeling of elektronisch;
  • De geleverde maaltijden, hapjes en broodjes hoeven niet afzonderlijk van een etiket te worden voorzien. De informatie moet wel schriftelijk of elektronisch in het bedrijf aanwezig en direct vindbaar zijn;
  • De allergenen informatie moet altijd kloppen. Dit betekent dat er goede afspraken moeten zijn over de receptuur en de werkwijzen die worden gehanteerd;
  • Er moet bij de bereiding gelet worden op het voorkomen van kruisbesmetting, want zelfs zeer kleine hoeveelheden allergene stoffen kunnen een sterke allergische reactie bij de gast/consument veroorzaken. Voorkom dus besmetting van producten en werk met schone materialen;
  • Het is raadzaam van gebruikte ingrediënten de etiketten te bewaren. Daar staat de allergeneninformatie verplicht op;
  • Mocht u niet in staat zijn om aan de verplichting tot allergeneninformatie te voldoen, dan kunt u voor uw gasten/consumenten duidelijk aangeven dat u geen garanties kunt geven over de aanwezigheid of afwezigheid van allergenen. U houdt zich dan ook aan de wet.

De nieuwe wet valt onder toezicht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Meer informatie

Informatie is te vinden via de site van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit, het Voedingscentrum en via Koninklijke Horeca Nederland.