Kwaliteitszorgsysteem

Als bestuur van een buurt- of dorpshuis wilt u uw zaken goed voor elkaar hebben. Niet alleen voor uw bezoekers is het van belang dat u aan alle voorwaarden ten aanzien van bijvoorbeeld wet- en regelgeving voldoet. Ook voor uw vrijwilligers en (al dan niet betaalde) beheerder wilt u alles in orde hebben. Maar weet u wat u zoal geregeld moet hebben? En weet u wat de status is van al die zaken die u in het verleden geregeld heeft? Is alles nog up-to-date? Uw provinciale organisatie helpt u om al deze vragen met de methode Goed voor elkaar op een rij te zetten.

Wat is Goed voor elkaar?

Goed voor elkaar is een methode die u helpt om stapsgewijs inzicht te krijgen in wat u als dorpshuis zou moeten regelen, dat wat u al daadwerkelijk geregeld heeft én wat beter zou kunnen of moeten. Met Goed voor elkaar licht u uw situatie in het dorpshuis dus grondig door. Zodat u weet waar u gerust over kunt zijn, en waar u aan kunt of moet werken. Met uiteindelijk als doel de kwaliteit van uw werk en de buurt- of dorpshuisorganisatie te verhogen, uw werk als bestuurder meer inhoud te geven en tijdig te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.

Over de methode

De methode is gebaseerd op een degelijk kwaliteitszorgsysteem naar het bekende model van het Instituut Nederlandse Kwaliteit (INK). Goed voor elkaar is daarmee een stevige, degelijke en goed doordachte methode. Het credo is ‘Meten is Weten’. Door middel van zorgvuldig samengestelde vragenlijsten krijgt u uw organisatie in beeld. Dat doet u aan de hand van negen aandachtsvelden, die u terugvindt in de hoofdstukindeling van de Vraagbaak. Dat maakt het zoeken van informatie gemakkelijk.

Voor wie is Goed voor elkaar bedoeld?

Ieder bestuur van een dorps- of buurthuis kan met de methode aan de slag. Het maakt niet uit of u veel of weinig geregeld heeft voor uw dorps- of buurthuis. Met Goed voor elkaar brengt u dat immers in kaart. En het maakt ook niet uit of u veel of weinig kennis van zaken heeft. Deskundige ondersteuning is aanwezig (zie verderop). Goed voor elkaar is niet alleen voor iedere accommodatie geschikt, het is zelfs aan te raden de methode om de paar jaar te herhalen. Zodat u als bestuur steeds weet hoe het ervoor staat.

Interesse?

Als u interesse heeft, informeer dan naar de mogelijkheden bij uw provinciale organisatie. Kijk daarvoor op de website van uw provinciale steunpunt voor dorpshuizen. Een aantal provinciale organisaties biedt de methode aan, andere zijn dat aan het voorbereiden. Als de methode in uw provincie beschikbaar is zal een adviseur een afspraak met u maken en de uitvoering begeleiden.