Sociale media

Bijgewerkt op

Iedereen is inmiddels wel bekend met het bestaan van sociale media en veel dorps- en buurthuizen maken daar ook al gebruik van. De meest gebruikte sociale media voor dorps- en buurthuizen zijn Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en YouTube. Daarnaast maken ook steeds meer dorps- en buurthuizen gebruik van Whatsapp om in contact te blijven met hun omgeving.

Steeds meer dorps- en buurthuizen hebben inmiddels een eigen website. Dat is een goede manier om aan je omgeving te laten zien wie je bent, over welke faciliteiten je beschikt of welke activiteiten er plaatsvinden. Bedenk echter dat het niet vanzelfsprekend is dat mensen de website van hun dorps- of buurthuis bezoeken. Sociale media zijn een heel goede manier om mensen daar naartoe te lokken. Daarmee bereik je ook mensen die misschien nog geen bezoeker zijn van het buurt- of dorpshuis.

Welke sociale media mogelijkheden zijn er zoal en hoe werkt het?

Op de website van de Kamer van Koophandel is een mooi overzicht te vinden van de verschillende sociale media en welke je het beste kunt gebruiken om bepaalde doelgroepen te bereiken. Daar zijn ook praktische tips terug te vinden over onderwerpen en de frequentie waarmee je nieuws wilt delen.

Hieronder staan een aantal tips die je op weg kunnen helpen.

  • Ontwerp een aantrekkelijk (zakelijk) profiel

Voor (zakelijk) gebruik bieden sociale netwerken steeds meer mogelijkheden. Contacten binnen je gemeenschap en regio zijn van groot belang binnen je sociale media netwerk. Maak hier gebruik van maar hou hierbij rekening met je huisstijl.

  • Zorg voor voldoende focus

Het onderhouden van sociale media kost tijd. Kies daarom bewust voor twee of drie netwerken. Via Facebook onderhoud je bestaande relaties. Twitter is een conversatie- en netwerkmedium (voor nieuwe contacten). En via LinkedIn blijf je in contact met overheden en maatschappelijke organisaties. Enzovoorts. Het gebruik van meerdere sociale media is goed voor je online vindbaarheid. Zorg voor focus. Liever twee goed onderhouden profielen dan vijf levenloze.

  • Dare to share

Durf jezelf open te stellen. Bouw goede relaties op met mensen uit je doelgroep en stel hen aan als medebeheerder van je website, Facebookpagina, LinkedIn-groep etc. Bied ze een podium waarop ze hun verhaal kunnen vertellen (en hun vrienden kunnen uitnodigen om ook te komen). Delen staat voor vermenigvuldigen. Bovendien: vele handen maken licht werk.

  • Denk aan de AVG

Vergeet ook de AVG niet. Hou je aan je eigen privacyverklaring en de wettelijke regels! Denk hierbij aan goedkeuring van de gefotografeerde/gefilmde personen. Zijn zij jonger dan 16, dan moeten de ouders toestemming hebben gegeven. Let op of de geplaatste items niet nadelig zijn voor de te posten personen. Ga zeer zorgvuldig om met persoonsgegevens. Zomaar een leuke foto plaatsen mag echt niet meer.