Crowdfunding

Bijgewerkt op

Crowdfunding is net als fondsenwerving een manier om een project te financieren. Waar het bij fondsen in de regel om een relatief grote bijdrage van een geringe groep gaat, gaat het hier om een grote groep mensen die een relatief kleine bijdrage leveren. Kort gezegd is crowdfunding niets anders dan fondsenwerving bij particulieren.

Het gaat als volgt: het bestuur wil een project starten, bijvoorbeeld de aanschaf van nieuw meubilair, maar heeft onvoldoende kapitaal. Om dit kapitaal te vergaren plaatst het bestuur het project en het daarvoor benodigde bedrag op de website van een crowdfundingplatform. Op deze manier kan iedereen die zich betrokken voelt aan het project doneren.

Er zijn verschillende crowdfundingplatforms te vinden op het internet zoals bijvoorbeeld www.voorjebuurt.nl. Bij sommige crowdfundingplatforms gaat het geïnvesteerde geld niet direct naar het project, u ontvangt het geld pas als 100% van het bedrag binnen is. Als deze 100% niet wordt gehaald dan krijgen de investeerders hun geld terug.

Crowdfunding kent meer vormen dan de hierboven beschreven donatie, zoals geld lenen en het leveren van een tegenprestatie aan de donateurs. Wilt u meer weten? De zoekterm Crowdfunding levert op het internet veel resultaten op.

Voorbeelden van acties voor dorps- en buurthuizen

Wat nu crowdfunding wordt genoemd is niet nieuw, vroeger waren er ook al acties om geld in te zamelen. Bijvoorbeeld om ver- of nieuwbouw van een buurt- of dorpshuis te helpen financieren. Zie onderstaande voorbeelden:

Heeft u voorbeelden die iets aan onze lijst toevoegen? Dan graag een berichtje naar redactie@vraagbaak.nl. Bij voorbaat dank!