Met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) brengt u alle risico’s binnen uw bedrijf in beeld en de oplossingen ervan. Dorps- en buurthuizen komen dikwijls met de vraag of ze nu wel of niet verplicht zijn om een RI&E op te stellen? Om die vraag te kunnen beantwoorden is het van belang om te weten dat dorps- en buurthuizen met verschillende wet- en regelgeving te maken hebben: de Arbowet en de Zorgplicht.
Vanuit de Zorgplicht zijn dorps- en buurthuizen verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van hun personeel (betaald en onbetaald) en voor hun bezoekers! Deze regelgeving geldt ook voor vrijwilligersorganisaties.
De Arbowet is in principe niet van toepassing op vrijwilligersorganisaties. Voor buurt- en dorpshuizen mét personeel bestaat de Arboverplichting ten aanzien van hun werknemers wel. Dat betekent dat er bij deze buurt- en dorpshuizen, een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) uitgevoerd moet worden en dat er Bedrijfshulpverlening (BHV) georganiseerd moet worden. Bovendien moeten deze buurt- en dorpshuizen, ongeacht het aantal betaalde medewerkers, een arbocontract afsluiten waarin afspraken met een arboarts worden vastgelegd. In dit basiscontract staan de minimale rechten en plichten voor de werkgever, werknemer en de arbodienstverlener.
Het antwoord op de vraag of dorpshuizen nu wel of niet verplicht zijn om een RI&E op te stellen is dus: bij meer dan 40 uur betaald personeel is het verplicht om een RI&E op te stellen. Bij minder dan 40 uur betaald personeel is dat niet verplicht, maar de provinciale koepels voor dorps- en buurthuizen adviseren wel om dat te doen. Het is een goede manier om aan de Zorgplicht te voldoen.
Welke RIE is voor ons dorps- of buurthuis van toepassing?
- Minder dan 40 uur betaald personeel
Wanneer het aantal uren in loondienst minder dan 40 uur betreft dan hoeft de RI&E niet getoetst te worden door een erkende Arbodienst of deskundige. U kunt dan de gratis checklist gezondheidsrisico’s gebruiken.
- Meer dan 40 uur betaald personeel
Bij meer dan 40 uur in loondienst kan er gebruik worden gemaakt van een branche erkende RI&E. Branche erkende RI&E’s zijn te vinden bij het steunpunt RIE en te herkennen aan het groene logo.
Er bestaat geen branche erkende RIE voor dorps- en buurthuizen. Dat komt ook omdat dorps- en buurthuizen vaak multifunctioneel worden gebruikt. De RIE van de horeca is goed te gebruiken voor dorps- en buurthuizen, omdat deze ook uitgaat van de verhuur van ruimtes en de verkoop van consumpties. Daarnaast kunnen ook andere RIE instrumenten worden gebruikt, bijvoorbeeld die van Sociaal Werk en Cultuur en overige dienstverlening (denk aan fitness, bibliotheken, podiumkunsten en sport). Zie: Erkende RI&E instrumenten
- Organisaties met meer dan 25 werknemers moeten hun RI&E-instrument sowieso laten toetsen.
Zie ook de artikelen Bedrijfshulpverlening en Ontruimingsplan