Rookverbod

Bijgewerkt op

Er mag in buurt- en dorpshuizen nergens worden gerookt. Roken in een rookruimte binnen is dus ook niet toegestaan. Bovendien is er een verbod op de verkoop van rookwaren en het gebruik van sigarettenautomaten.

Naast de traditionele sigaret en sigaar geldt het verbod op roken ook voor het gebruik van alle andere vormen van tabak en de e-sigaret, met en zonder nicotine. Dit betekent dat op alle plekken waar het rookverbod geldt ook niet mag worden gedampt of bijvoorbeeld verhitte tabak mag worden geconsumeerd. Als met een waterpijp tabak wordt gerookt, valt de waterpijp ook onder het rookverbod.

Rookruimte buiten

Op een buitenterras mag worden gerookt. Wanneer het terras overkapt is met een luifel of parasol, moet 1 van de zijkanten volledig open zijn en mag niet afgeschermd zijn met plantenbakken of ander materiaal. De open zijde mag ook de bovenzijde zijn. Binnen mag er geen hinder zijn van het roken op het terras.

Een vaste aanbouw, zoals een serre, geldt niet als terras, daar mag niet gerookt worden.
Een terras in een overdekte publieke ruimte, zoals een winkelcentrum of een binnentuin, valt ook onder het rookverbod.

Het bestuur kan buiten een rookruimte aanwijzen, bijvoorbeeld wanneer er geen terras is. Mensen die het gebouw in of uit gaan mogen niet door rook gehinderd worden. Het afdakje bij de voordeur, een beruchte plek, of bijvoorbeeld een fietsenstalling, vallen daarom af.

Evenement-tenten

Bij een dorps- of buurtfeest wordt vaak een grote tent gebruikt. Evenement-tenten waarin horecawerkzaamheden of activiteiten plaatsvinden, zoals een voorstelling of een muziekoptreden, zijn niet aan te merken als terras. In deze overdekte tenten mag daarom niet worden gerookt, ook niet als de tent aan 1 of meerdere zijden open is.

Meer informatie

Wet en regelgeving roken en tabak
Controle en boetes door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
ROKENinfo van het Trimbos instituut