De kantine- of barfunctie is geen primaire functie van buurt- en dorpshuizen. Het is een afgeleide functie, maar wel een belangrijke omdat het voor veel accommodaties een belangrijke bron van inkomsten is. Er zijn diverse vormen om de kantine of de bar te exploiteren. Bij Beleidskeuze barexploitatie vindt u hierover meer informatie, met onder andere een schema met de voor- en nadelen van de verschillende exploitatievormen.
Een werkplan barexploitatie is van belang wanneer er een omzet van betekenis is en de bar in eigen beheer is.
Het werkplan moet aangeven:
- Welke activiteiten wanneer uitgevoerd moeten worden;
- Wie waarvoor verantwoordelijk is.
Rapporteren en verantwoording afleggen over de uitvoering:
- Soms zal een dag-tot-dag overzicht nodig zijn, maar in de meeste gevallen volstaat een uittreksel van de kwartaalcijfers of een kwartaaloverzicht;
- Een beheerder kan, eventueel via een bestuurscommissie barbeheer, aanbevelingen aan het bestuur doen;
- Op grond van prognoses of streefcijfers controleren of alles naar wens verloopt of dat er bijstellingen nodig zijn.
Uit de rapportages moet blijken welke consequenties in- en externe ontwikkelingen hebben zoals:
- Ontwikkelingen bij gebruikers, omdat zij de belangrijkste factor in de omzet zijn;
- Ontwikkeling in beschikbaarheid en kwaliteit van medewerkers;
- Het beleid van de gemeente betreffende vestigingsbeleid en alcoholvergunning;
- De Arbowet voor wat betreft de veiligheidsrisico’s;
- De leveranciers i.v.m. onderhandelingen over contracten;
- Bouwtechnische aanpassingen en noodzakelijk onderhoud;
- Andere horecagelegenheden, hetzij als partner, hetzij als concurrent;
- De buurt, denk aan geluidsoverlast en parkeren in de buurt.
In het volgende voorbeeld is een schema uitgewerkt gebaseerd op het zelf exploiteren van de bar. In deze denkbeeldige grote accommodatie is zowel een beheerder aanwezig als een bestuurscommissie barbeheer.
Voorbeeld Werkplan 2022 Barexploitatie:
Maand | Activiteit | Wie |
Januari | Evaluatie laatste kwartaal 2021 en opstellen Kwartaaloverzicht naar het bestuur | Bestuurscommissie barbeheer en beheerder |
Opmaken balans 2021 en voorraad | Beheerder en/of barcommissie of bestuurscommissie | |
Vaststellen jaarrekening barbeheer 2021 | Bestuur | |
Februari | Overleg met concurrentie | Beheerder |
Maart | ||
April | Evaluatie eerste kwartaal en opstellen kwartaaloverzicht naar het bestuur | Bestuurscommissie barbeheer |
Mei | Bijscholing over nieuwe wettelijke eisen en klantvriendelijk bedienen | Vrijwilligers, personeel en beheerder (in twee ploegen) |
Juni | Opstellen lijst van aandachtspunten voor de evaluatie van de barexploitatie | Bestuurscommissie barbeheer en beheerder |
Evaluatie tweede kwartaal en opstellen kwartaaloverzicht naar het bestuur | Bestuurscommissie barbeheer en beheerder | |
Juli | Evaluatie barbeheer | Bestuurscommissie barbeheer, beheerder, personeel en vrijwilligers en gebruikersgroepen |
Augustus | Jaarlijks overleg met de gemeente | Beheerder bestuurscommissie barbeheer |
Vaststellen van conceptwerkplan barbeheer 2023 en toetsing bij gebruikers | Bestuur en beheerder en bestuurscommissie barbeheer | |
September | Contractbespreking met leveranciers | Beheerder/ bestuurscommissie |
Oktober | Evaluatie derde kwartaal en opstellen kwartaaloverzicht naar het bestuur | Bestuurscommissie barbeheer en beheerder |
November | Informatie aan gebruikers over plannen van het bestuur | Bestuurscommissie i.o.m. werkgroep communicatie |
Vaststellen werkplan 2023 | Bestuur | |
December | Evaluatie werkplan barbeheer 2022 | Bestuurscommissie/ beheerder |
Rapportage aan het bestuur | Bestuurscommissie/ beheerder |